Kulturkrockar · Nyhetsplock

Om småbarn och BH och om hur kvinnoförtrycket kan se ut

Vi måste prata lite mer om det där med barn och BHar för det blev visst en jättegrej. Och fortfarande är de allra flesta röster oerhört fördömande; ”hur kan föräldrar låta sina barn få sånt där skit? Jävla curlingföräldrar!” ”Nu räcker det inte med att sexualisera vuxna kvinnor, nu ska man sexualisera småflickor också!” ”Folk är för fan inte kloka som tillåter att småflickor utseendehetsas!”

Och så vidare. Här finns några uppenbara problem. För det första verkar motståndarna tro att anledningen till att vissa tillåter BH och bikini är att de är lata jävla usla curlingföräldrar som låter barnen få allt de pekar på, inte att det kan vara ett aktivt genomtänkt val. För det andra är det huvudsakligen kvinnor som blir arga, och när dessa kvinnor klagar på ”föräldrarna” menar de oftast egentligen ”mammorna”. Ingen här talar om pappornas roll. För det tredje är sexualitetens normer något som man socialiseras in i – inte något medfött. Ett litet barn som kråmar sig som Lady Gaga förstår inte den sexuella innebörden. När vi menar att barnen sexualiseras är det alltså någonting som härstammar från oss som betraktare, inte från barnet.

Den debatten som förs nu är på tok för förenklad och generaliserande, det är för mycket moraliserande, fördömande och fingerpekande. BH-motståndarna tycks ta för givet att de har rätt och att det inte finns nyanser. Och jag säger inte att de har fel, men de där nyanser får inte glömmas bort.

Jag vill dock göra det alldeles klart att jag tycker att det är helt onödigt med BH och bikini till småbarn. Det är produkter som jag önskar inte fanns på marknaden. Nu finns det, och jag misstänker att de inte kommer att försvinna. Därför är det upp till mig att förhålla mig till deras existens. Min femåring Tilda (då fyraåring) hittade dem förstås långt innan jag själv ens fattat att de existerade i minimodeller. Hittade, och ville ha. När det blev dags att köpa nya badkläder till Tilda insisterade hon således på en bikini. Jag sa nej. Och så diskuterade jag saken med en vän, upprörd över vad för skit som nu finns att köpa till småflickor och upprörd över att föräldrar faktiskt köper det och upprörd över hela världens förfall. ”Min dotter ska banne mig inte ha någon jävla bikini!” Och han frågade mig bara helt simpelt varför inte. Jag svarade att bikini är vuxengrejer, inte för barn. Han frågade varför.

Och jag kunde inte riktigt svara. För att det bara är så. Bikini är vuxen kvinna. Inte barn. ”Men varför?”, insisterade han. ”Varför?” ”För att man inte ska sexualisera barn!”, menade jag. ”Men det är ju du som gör det”, svarade han. ”Du sexualiserar ju genom att tycka att bara vuxna kvinnor får ha bikini.”

Därefter köpte jag just den bikini (en prickig med frillig kant) som Tilda ville ha till henne, och en baddräkt till mig. För det finns någonting oerhört sjukt i att en bikini, ett så tydligt kvinnoplagg, tillåts vara sexsymbol så till den milda grad att den förälder som låter sitt barn ha bikini förtjänar spott och spe. Gör jag fel som låter henne ha en bikini? Kanske det. Men hade det inte blivit ramaskri bland andra mammor när en del barn har bikini så hade barnbikini inte alls varit lika problematiskt. Jag säger inte att man inte ska få protestera, men i protesterna fördömer man andra kvinnors val och skuldbelägger både mammor och barn. Det är inte ok.

Sedan skulle jag också vilja berätta om hur det var när Tilda nu fick en BH av sin flickvän N. Jag har sagt nej till BH. Där går nämligen min gräns. Jag har motiverat det inför Tilda med att hon inte behöver en BH ännu och att jag därför inte vill lägga pengar på det. Vill hon lägga sin veckopeng eller önska sig i present är det ok, men jag köper inte. Hennes lycka var därför total när hon fick en BH av kompisen. Och om ni själv har barn så vet ni hur otroligt lätt barn snappar upp känslor och vibbar från omgivningen. Det är bland annat så småflickor lär sig att utseendet är det viktigaste. När Tilda så av vuxna vänner blev påmind om att hon inte behöver BH hände just det där. Tilda kröp ihop, blev mindre, blyg, medveten om sitt utseende. Besvikelsen i hennes ögon som just hade glittrat av glädje krossade mitt mammahjärta.

Och jag lyfte upp henne i famnen och kramade henne och sa att hon inte ska lyssna på andra. Små flickor och små pojkar får ha på sig precis vad de vill för kläder. Hon ska inte skämmas.

Så läser jag på nätet om vad andra kvinnor säger om sådana barn som min dotter. Om vad andra kvinnor säger om sådana mammor som mig. Läser rad efter rad om vad jag som kvinna och mamma ska göra, måste göra, måste vara. Rad efter rad om vad min älskade lilla dotter, tack och lov för ung för att själv kunna läsa vad som skrivs om sådana som henne och hennes mamma, kommer att bli för ett sorts förstört, sexualiserat, underordnat vrak. Och jag tänker att den som tror att det bara är män som står för sexualiseringen av kvinnor, som upprätthåller utseendehets och nedvärderande kvinnosyn, den skulle med behållning kunna läsa alla de där kommentarerna. Det finns nämligen bara polarisering, bara rätt eller fel, medveten eller korkad, ansvarstagande eller curling i nästan alla kommentarer.

Jag har också hört några säga att BH är vuxengrej, precis som alkohol och även om jag förstår hur man tänker då så missar man en oerhört viktig poäng. Alkohol är skadligt för barn vid själva användandet. Ett barn som har en BH är skadligt först när det finns en sexualiserande fördömande betraktare. Det är en himmelsvid skillnad.

Innan jag slutar skulle jag vilja ta upp två saker till. För det första undrar jag när det är ok att småflickor börjar använda BH (och smink, för den delen) om vi tänker oss att det bara är vuxengrejer. Ponera att vi lär våra småflickor att det inte är bra att använda BH för det är en grej som vuxna kvinnor har och att det inte är bra för barn, hur ska vi då komma bort ifrån nedvärderingen av kvinnor? Och om argumentet är att barn inte ska ha BH för att de inte behöver, så man då sluta tillverka BHar i A-kupa även för vuxna, för att vuxna kvinnor med små bröst egentligen kanske inte behöver BH?

För det andra undrar jag var småpojkarna finns i allt det här. Om någons son skulle vilja ha en BH-topp för barn, skulle det accepteras? Skulle det vara genuskorrekt eller skadligt? Och om svaret är att vi skulle tycka att det vore uppfriskande och bra att småpojkar som ville använda BH fick göra det, varför ska vi då straffa våra flickor?

Det finns många saker som jag tycker är viktiga kvinnofrågor att driva. Ytterligare begränsningar och moralisering av kvinnors och småflickors klädval är inte en av dem.

6 kommentarer på “Om småbarn och BH och om hur kvinnoförtrycket kan se ut

  1. Jag håller verkligen med dig i det här. Många olika tankar dyker upp i mig angående detta ämne. Jag minns när jag var sisådär 9-10 år, började få bröst och köpte en så kallad ”topp”, alltså som ett avkapat linne i dubbelt tyg som hade viss stödförmåga, då jag inte vågade gå på BH-avdelningen på affären på grund av massa olika orsaker. Dessutom var det mer okej att ha topp än BH i den åldern, ja, det var verkligen ett stort steg däremellan!
    Men för att återgå till toppen, den modellen ser jag finns på de flesta barnavdelningar nu i storlekar från 2 år och uppåt. Men vilken är dess funktion? Det första jag tänker på är skylande, sen nån slags förberedelse på att det en dag skall sitta en riktig BH där. Barn ser på sina mammor eller andra med bröst, och vill ha det de har; alltså en ”BH”, det är verkligen inte konstigt. Om vi då ”förbjuder” våra döttrar att ha dessa plagg, vad ger det för signaler?

    Jag tänker att det dels markerar att själva plagget är något mystiskt ouppnåeligt och lite skämmigt. Varför, det är ju för tusan något de allra flesta kvinnor i världen äger många par av och använder varje dag. Och där kommer sexualiseringen in, som barnen då tidigt lär sig att anpassa sig efter. BH använder du inte för att du själv VILL ha, utan när du passar in i vem och hur man använder den.
    Dels signalerar det att det som ligger i BH:n, alltså the boobies, är något mystiskt kvinnligt som är både tilldragande och skämmigt på samma gång. Det faller sig inte naturligt för många jag känner att man ser sin mammas eller någon annans bröst naket sådär. Att amma i det fria är inte helt okej. Uuppuschade bröst på reklampelare och tidningsomslag är däremot helt normaliserat. Dina bröst får bara visas, inte för att du vill det eller behöver det, utan på andras (mäns) villkor.
    Att små barn har ett så sexualiserat plagg som BH eller topp är inte okej eftersom plagget i sig är sexualiserat och det passar inte att sexualisera barn.

    Detta låter säkert lite rörigt, men jag minns så väl de små steg mitt lilla ungdomsjag tog i vägen på att bli vuxen. Och jag minns vad det handlade om, inte om att bli självständig, stark kvinna utan att bli ett bra objekt, en tilltalande och flexibel kropp med rätt kläder och rätt frisyr. De kläder jag hade och min stil var väl genomtänkt för att inte skicka fel signaler. Ändå blev jag tillsagd, när jag som 12-åring iklädd jeanskjol som gick lite över knäna, vitt linne och keps med det nervöst pålagda sminket, att jag såg ut som en hora av min egen mamma. Då bestämde jag mig för att ingen skulle få säga till mig vad jag skulle ha på mig, och vad än någon sa skulle jag bära det jag kände för och inget annat.
    För det är det jag känner att många vill säga till barnen med bikini, att de ser ut som en liten hora.
    Fan ta HM som gestaltar barnkläder på ett utmanade sätt, fan ta alla killar som obrytt får kommentera tjejers kläder och styra vad de bär, fan ta alla vuxna som skambelägger kvinnors kroppar och kläder. (som sagt, lite rörigt…)

    1. Tack så hemskt för att du delar med dig av dina tankar! Precis som du så reagerar jag med trots när någon börjar tala om att jag klär mig som en hora (och det har hänt massor med gånger). När det rör min dotter är det förstås oerhört svårt. Hon får aldrig bli ett slagträ i min kamp, men jag måste göra vad jag tror är rätt – och så får andra göra vad de själva tror är rätt.

  2. Jag ska genast erkänna att jag helt och hållet missat BH-debatten ni hänvisar till, men läste både inlägget och kommentaren med behållning! Jag hade själv en bikini som liten (kanske inte helt så liten som Tilda, men nästan tror jag), visserligen med en övredel som var ungefär som en täckande sport-BH och som alltså inte påminde om sådana vuxna bikini som ser ut som underkläder. Hur som helst, jag har aldrig någonsin upplevt att det skulle ha varit något konstigt med att ha bikini som barn och då hade jag dessutom en mor som möjligtvis var lika noga med vad man skulle ha på sig och inte skulle ha på sig som Carros. Håller helt med om att det är betraktaren som i så lägger in en sexuell betydelse i plagget. Dessutom kan jag bra tänka mig att detta är ett problem som är större nu än på 80-talet och det är synd! Vad gäller kläder och smink i största allmänhet, så känner jag igen mycket av det som Carro beskriver. När min farmor en gång i tiderna fick veta att jag skulle bli sminkad av en sminkös inför mitt bröllop (och inte sminka mig själv) lär hon ha blivit rätt så upprörd och oroat sig för att jag skulle se som ”en sån där kvinna som springer på en massa cocktailparties”… jag har aldrig helt förstått hur hon tänkte där och vad hon menade, men antar att det var samma prostitutionsreferens som Carros mamma använde sig av. Som tur sade min farmor inte detta direkt till mig, men det var nästan lika otrevligt att få veta det av min mamma (som gav sminkösen i gåva och säkert själv irriterade sig över att en sådan gåva kritiserades).

    1. Jag är helt med på att det är olika nu från 80-talet! När jag växte upp back in the days var det här inget man ens funderade på. Och jag hade toppar (det är en sån Tilda också har, förresten) från riktigt ung och det var inget konstigt eller sexuellt med det. Däremot var det sportigt. Den kopplingen verkar helt ha försvunnit nu.

  3. Min dotter har också frågat om bh och bikini på sistone (hon är alltså 6 år), men en sak som gör att jag föredrar baddräkt är att jag tycker att den ger lite mer skydd mot solen. (Det verkar inte finnas uv-dräkter i hennes storlek.) Man kan ju förstås fråga sig varför jag inte är lika mån om att hennes storebror ska skydda rygg och bröstkorg mot solen och då faller ju förstås mitt argument platt till marken.

  4. Här är ännu en hög lösryckta tankar att lägga till din samling…

    Jag har ett minne av att ha varit kanske tre-fyra-fem år, på stranden med mamma och syskonen. Kanske lite äldre; jag minns inte att pappa var där och de skildes när jag var sex år – men det kan lika gärna vara att han jobbade den dagen. Hur som helst så minns jag tydligt att mamma sade åt mig att ta på mig baddräkten för jag var för stor för att springa naken på stranden. Det var en jättetydlig gräns för mig. Nu när jag tänker tillbaka på det som vuxen får jag en känsla av ”nu är det dags att börja skämmas för din kropp”, men jag tror inte det var vad jag kände som barn. Men den känsla jag minns är att jag tyckte det var dumt att jag skulle vara tvungen att ha en blöt kall baddräkt på migt istället för att njuta av solen på hela kroppen. (Det här var på 70-talet. Hudcancer var inte något vi pratade om, direkt.) Och så tror jag att jag undrade varför man över huvud taget var tvungen att ha kläder på sig bara för att man var större.

    Sen minns jag att vara sådär en nio-tio år, och leka med en kompis, och klä ut oss med bikinitoppar som BH och instoppade strumpor där och att ha sminkat oss. Jag tror att en vuxen som såg oss med dagens ögon skulle tänka ”sexualiserade!”, men för oss var det så man gjorde för att vara en vuxen kvinna. Så är det ju fortfarande för en överväldigande majoritet – smink är något man bara ska ha, varje dag…

    Barns lekar förbereder dem för vuxenvärlden. Samtidigt vill barn inget hellre än att betraktas som ”stora”. Stora barn är bättre än små barn, att få leka med de stora barnen är ett bevis på att man själv är värd mer än ”småungarna” som inte får vara med. Och störst är förstås de vuxna, så det är dem man vill efterlikna och få vara med och bli behandlad som en i gänget av. Samtidigt som man inte vill åläggas ansvar eller vara tvungen att bete sig vuxet…

    Att ett barn vill se ut som en vuxen är inte något som är sexuellt laddat för barnet – den laddningen kommer när barnet möter en vuxen blick. En blick som tränats i att se kvinnligt kodade kroppar som sexuella objekt.

    Jag minns också första gången jag var medveten om att bli behandlad som ett sexuellt objekt. Det hade ingenting med BH eller bikini att göra. Det var första gången en vuxen man höll fast mig och kysste mig. Jag var tio år och fullt påklädd.

Vad tycker du?